ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΑΛΑΤΙΑΝΗΣ ΙΛΙΟΥ               Μη μετανιώνεις γι΄ αυτά που έδωσες. Άσε τους άλλους να μετανιώνουν που δεν τα εκτίμησαν!               Αύριο είναι Κυριακή.               Μάνα συγνώμη και . . . σ’ ευχαριστώ για όλα!               Εξομολόγηση               
Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Η νηστεία των Αγίων Αποστόλων δεν έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, καθώς η έναρξή της εξαρτάται από την κινητή εορτή του Πάσχα. Αρχίζει από τη Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων και λήγει στις 28 Ιουνίου, δηλ. την παραμονή της εορτής των Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Αξίζει να σημειωθεί, πως η νηστεία αυτή αρχίζει μετά την αρχαία εορτή της Πεντηκοστής και με την λήξη του Πεντηκοσταρίου, ως επισφράγιση των καρπών και της έκχυσης του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους, οι οποίοι “ἦσαν προσκαρτεροῦντες τῇ προσευχῇ καὶ τῇ δεήσει”, πριν εκδράμουν στα πέρατα της οικουμένης για την διάδοση του Ευαγγελίου. Ενώ δηλαδή στις άλλες μεγάλες εορτές η νηστεία προηγείται ως προετοιμασία και προανάκρουσμα αυτών, εδώ, λόγω της χαρμόσυνης περιόδου του Πεντηκοσταρίου, η νηστεία ακολουθεί - κατά σχήμα πρωθύστερον - και ταυτόχρονα παρατείνει την εορτή. Σε αυτό συνηγορεί και η εγκράτεια τροφών, ανάλογη με την "ευφρόσυνη" νηστεία των Χριστουγέννων. Δεν υφίσταται λοιπόν λόγος αμφισβήτησης αυτής την νηστείας, όπως διατυπώνεται από κάποιους στις μέρες μας. Όποιος πανηγυρίζει για την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος στην οικουμένη, είναι αδιανόητο να μην τιμά και τους πνευματοφόρους Αποστόλους.

Κατά την περίοδο αυτή νηστεύουμε από το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.

Το ψάρι επιτρέπεται κάθε μέρα εκτός από Τετάρτη και Παρασκευή.(Αυστηρότερη νηστεία τηρείται κατά τα μοναστηριακά Τυπικά στο Άγιον Όρος και αλλού, όπου κατάλυση ιχθύος γίνεται μόνο Σάββατο και Κυριακή)