ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΑΛΑΤΙΑΝΗΣ ΙΛΙΟΥ               
Αυτός είναι ο Αναστάς Θεός μας...Ζητάει λίγα και δίνει το παν…!
Αυτός είναι ο Αναστάς Θεός μας...Ζητάει λίγα και δίνει το παν…!

 

Τη Δεύτερη Κυριακή μετά το Πάσχα  η Εκκλησία μας την ονομάζει Κυριακή των Μυροφόρων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της  Ευαγγελικής περικοπής περιγράφει το περιστατικό με τις Μυροφόρες.

Μυροφόρες ήταν η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία η μητέρα του Ιακώβου και η Σαλώμη. Ονομάζονται έτσι επειδή το βράδυ του Σαββάτου αγόρασαν αρώματα για να πάνε στον τάφο του Χριστού και να αλείψουν το σώμα Του. Όταν όμως έφτασαν χαράματα στον Πανάγιο Τάφο, αντί για το σώμα του Ιησού βρήκαν έναν λευκοφορεμένο απαστράπτοντα νέο να τους πληροφορεί για την Ανάσταση του Κυρίου τους.

Μεγάλη τιμή τόσο για τις συγκεκριμένες γυναίκες, όσο εν γένει για το γυναικείο φύλλο. Αρκεί να σκεφτούμε ποιού γεγονότος την είδηση άκουσαν πρώτες εκείνες οι γυναίκες! Και μάλιστα έδειξαν θάρρος, τόλμη, ανδρεία και επιμονή στην πίστη τους, την ώρα που όλοι οι μαθητές είχαν διασκορπιστεί και κρύβονταν… για τον φόβο των Ιουδαίων. Επάξια λοιπόν και τιμητικά πληροφορήθηκαν πρώτες τα χαρμόσυνα νέα από τον Άγγελο Κυρίου. Τα νέα που ήταν η επιβεβαίωση και εκπλήρωση του Πρωτευαγγέλιου που είχε ακούσει πριν από αιώνες η Εύα...

Μέσα όμως στο σημερινό Ευαγγελικό Ανάγνωσμα υπάρχει και ένα σημείο, που αν το προσέξουμε θα μείνουμε εκστασιασμένοι και ανακουφισμένοι. Ο Άγγελος όταν είπε στις Μυροφόρες να ενημερώσουν τους Μαθητές για την Ανάσταση του Κυρίου τόνισε ιδιαίτερα το όνομα του Πέτρου.

Εκπληκτικό, δεν συμφωνείτε; Ο Θεός ασχολείται ιδιαιτέρως με το παιδί Του που υποφέρει και το ενισχύει στην δύσκολη στιγμή του.  Ο Πέτρος Τον πρόδωσε,  Τον αρνήθηκε και στη συνέχεια μετανόησε. Είναι σίγουρο όμως ότι μέχρι ο Κύριος να τον αποκαταστήσει με τα συνταρακτικά τρία «φιλείς με;» ο Πέτρος περνούσε ώρες οδύνης, λύπης και απόγνωσης.

Σε αυτόν τον πόνο του Πέτρου, ο καρδιογνώστης Χριστός έσπευσε να παρασταθεί και θέλοντας να τον παρηγορήσει και να τον δυναμώσει του στέλνει επίμονο μήνυμα με τον Άγγελο. Ενισχύει και υποστηρίζει την μετάνοια του Πέτρου και του ζητά, στην ουσία, να έχει ελπίδα και πίστη.

Αυτός είναι ο Θεός μας... Θεός που στέκεται στοργικά σαν υπέροχος Πατέρας και μας νταντεύει, μας παρηγορεί και μας στηρίζει στην δυσκολία, στη στενοχώρια, στην απογοήτευσή μας. Θεός τιμωρός ή σκληρός δεν υπάρχει, παρά μόνο δίκαιος Θεός. Και μας ζητά λίγα, απλά και εύκολα πράγματα. Ζητάει λίγα και δίνει το παν…

Μόνο Ένας μπορεί το κάνει αυτό... ο Ένας Αναστάς Θεός μας!

Χριστός Ανέστη!

π.Αναστάσιος Μπαστούνης