ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΑΛΑΤΙΑΝΗΣ ΙΛΙΟΥ               " Ύμνοι Τριωδίου "               Πορεία προς το Πάσχα               Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ                
Σταυρός, πιστών το στήριγμα
Σταυρός, πιστών το στήριγμα

 

Σταυρός, πιστών το στήριγμα

Στην απαρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους, η Εκκλησία προβάλλει την «ωραιότητά» της κατά τον ιερό υμνογράφο, η οποία φανερώνεται με τον τίμιο και ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου. Όντως το καύχημα και η δόξα της Εκκλησίας του Χριστού είναι ο τίμιος Σταυρός, γιατί μέσω αυτού ο κόσμος ελευθερώθηκε από το κράτος και την δυναστεία του διαβόλου, μέσω αυτού ο Χριστός «έπηξε», δηλ. έστησε την Εκκλησία του, και όλες οι σκοτεινές δυνάμεις αν συμμαχήσουν, δεν πρόκειται να την γκρεμίσουν.

Το θεμέλιο λοιπόν της Εκκλησίας είναι το ξύλο του Σταυρού, διότι η Εκκλησία κτίσθηκε πάνω στο σταυρικό πάθος του Κυρίου, στον Γολγοθά. Έτσι, όλοι εμείς οι πιστοί που αποτελούμε την Εκκλησία Του, στηριζόμαστε στον Σταυρό που, από  όργανο καταδίκης, έγινε όργανο, «αγκίστρι» κατά τον ιερό Χρυσόστομο, της σωτηρίας όλων των ανθρώπων.

Με την εορτἠ της Υψώσεως του τιμίου Σταυρού, η οικουμένη σηκώνει ψηλά το βασιλικό έμβλημα του Χριστού και μέσα από την ανάμνηση της ευρέσεώς του χαίρεται και αγάλλεται. Για την Εκκλησία το σημείο του Σταυρού είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο και ταυτόχρονα η φανέρωση του Βασιλέως Χριστού με όλη του την δόξα. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο ιερός Χρυσόστομος, ο σταυρικός θάνατος του Χριστού, είναι η απόδειξη της αγάπης του για τους ανθρώπους. «Βασιλέως γαρ εστί (γνώρισμα) το υπέρ των υπηκόων αποθνήσκειν». Με τα μεγέθη του κόσμου, ένας τέτοιος θάνατος θα ήταν όνειδος και εξευτελισμός, αλλά για την Εκκλησία αυτός ο μαρτυρικός θάνατος σημαίνει δόξα, νίκη και αθανασία.

Με το ξύλο της ζωής ,τον τίμιο και ζωοποιό Σταυρό, σβήνεται η παλαιά οφειλή της αμαρτίας των πρωτοπλάστων και εγκαινιάζεται νέα ζωή, πάνω στο αίμα του Γολγοθά. Το ξύλο του Σταυρού γίνεται όργανο σωτηρίας για όσους πιστεύουν στην θυσία του Χριστού και επικαλούνται το όνομά του.

Η σταυροαναστάσιμη πορεία είναι ο τρόπος ζωής της εκκλησιαστικής κοινότητας. Αυτή  είναι η διαρκής απάντηση στην τρικυμία των καιρών μας…

 

                                                          π. Θεόδωρος Παπαγιάννης