ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΑΛΑΤΙΑΝΗΣ ΙΛΙΟΥ               

Τριώδιον

 001. Τριώδιον

Τριώδιον

    Τριώδιο ονομάζεται το Λειτουργικό Βιβλίο της Εκκλησίας μας το οποίο περιλαμβάνει τους Ύμνους των Κυριακών, απο την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο πρίν την Τελετή της Αναστάσεως.Ονομάζεται έτσι διότι οι Κανόνες του Όρθρου (πρωινή Ακολουθία) περιέχουν τρείς Ωδές, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο περιέχουν εννέα Ωδές.

     Το Τριώδιο τοποθετείται στα Αναλόγια των Ναών μας στον Εσπερινό του Σαββάτου της Κυριακής του Τελώνου και του Φαρισαίου. Έτσι ανοίγει το Τριώδιο, περίοδος η οποία διαιρείται σε τρείς μικρότερες: α) Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι Κυριακή της Τυρινής (προφωνήσιμες εβδομάδες), β) Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή προ των Βαΐων (Μεγάλη Τεσσαρακοστή), γ) Σάββατο του Λαζάρου και Κυριακή των Βαΐων με την Μεγάλη Εβδομάδα,  μέχρι το Μεγάλο Σάββατο πρίν την Ανάσταση. Οι Κυριακές του Τριωδίου είναι οι εξής:

1. Τελώνου και Φαρισαίου 
2. Ασώτου
3. Απόκρεω 
4. Τυρινής

ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ 

5. Α΄ Νηστειών (Ορθοδοξίας)                                                                          

6. Β ΄Νηστειών (Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά)                                                             

7. Γ΄Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως)                                                                     

8. Δ΄ Νηστειών (Οσίου Ιωάννου του Σιναΐτου, συγγραφέως της " Κλίμακος" )                                                               

9. Ε΄Νηστειών (Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας) και

10. Κυριακή των Βαΐων.

   Απο την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι και του Ασώτου καταλύουμε αρτύσιμες τροφές ακόμη και την Τετάρτη και την Παρασκευή. Απο την Κυριακή του Ασώτου μέχρι την Κυριακή της Απόκρεω καταλύουμε εκτός Τετάρτης και Παρασκευής ενώ η τελευταία Κυριακή που τρώμε κρέας είναι της Απόκρεω.

   Απο την Δευτέρα της Τυρινής μέχρι και την Κυριακή της Τυρινής καταλύουμε αυγά, ψάρι και τυροκομικά, ακόμη και την Τετάρτη και την Παρασκευή. Οι ύμνοι του Τριωδίου είναι κατανυκτικοί και μας προετοιμάζουν για να υποδεχθούμε το Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου μας.